Kaart

Kaart

Informaties

Co-financed by the European Union and the region of Central Bohemia

SERegion of Cetral Bohemia

Navigatie

Taalkeuze

  • Česky
  • English
  • Deutsch
  • En français
  • Italiano
  • Nederlands
  • Dansk
  • Español
  • Po polsku
  • Slovensky

Inhoud

 Burcht Karlstejn 

Karlstejn is de belangrijkste Tsjechische burcht en een van de symbolen van het Tsjechische koninkrijk. In 1348 heeft Karel IV, Boheemse koning en Roomse keizer, de burcht met drie niveaus laten bouwen. Op het laagste niveau bevonden zich de wereldlijke ruimtes bewoond door de keizer, zijn echtgenote en gevolg. Zij stelden de gemeente van de aardbewoners voor. Op het tweede niveau is de Onze Lieve Vroouwekerk gebouwd en een particuliere kapel van Karel IV die door middel van een smalle gang met de kerk verbonden was. De kapel is ingewijd aan Karels beschermvrouwe Sint-Catharina. Dit niveau symboliseerde de plaats van reiniging. Op het hoogste niveau stak de prismatoren boven met de heiligste sacrale ruimte in de burcht – de Heilige Kruiskapel die het hemelrijk Jerusalem moest voorstellen. De burcht had oorspronkelijk een rustplaats van de stichter moeten worden maar in de loop van de bouw die meer dan zeven jaar geduurd heeft, is het idee over de bestemming veranderd. De burcht werd de plaats waar de Tsjechische en de rijskroonjuwelen zijn bewaard en waardevolle relikwieën. Onder het bewind van Karel IV was het vooral een representatief verblijf dat slechts een dag te paard van Praag verwijderd was. Praag was toen de plaats waar de vertegenwoordigers van Europese politieke elite elkaar ontmoetten.
Tijdens de Hussietenoorlogen is Karlštejn de doel geworden van de aanvallende Hussieten. In 1422 heeft het versterkingswerk zijn kwaliteit bewezen wanneer het tevergeefs door de Pragenaars is belegerd. Aan het einde van de 15e eeuw zijn er laat-gotische aanpassingen gemaakt waarbij het silhouet van de burcht veranderd is door de verbouwing van de kerktoren. In de tijden van keizer Rudolf (in de jaren 1578 – 1597) zijn er uitgebreide reconstructies en aanpassingen uitgevoerd in de stijl van de renaissance. In 1625 heeft de keizer Ferdinand II het statuut van Karlstejn opgeheven en hij heeft de burcht en het landgoed een huwelijksgift laten worden van de Tsjechische koninginen. De keizerin Marie Terezie heeft de burcht aan de Edelvrouweninstitut geschonken en zij hebben het economische bestuur van het landgoed in de burcht gevestigd. Pas aan het einde van de 18e eeuw is men de historische betekenis van Karlstejn gaan waarderen. Het is besloten dat de burcht puristisch wordt geregotiseerd. Deze verbouwing is onder de toezicht van de architect Josef Mocker in 1887 gestart. Sommige gebouwen zijn toen gesloopt, andere zijn gebouwd, de burcht kreeg de huidige vorm en is toegankelijk voor het publiek gemaakt in 1910.
De burcht wordt gedomineerd door de prismatische Grote toren met de Heilige Kruiskapel die in het voorjaar van 1357 ingewijd is, de meest kostbare en representatieve ruimte in de burcht. De gewelven zijn door half-edelstenen versierd in de vorm van kruizen en door een unieke verzameling van 129 plaatschilderijen, grotendeels door Meester Theodoricus gemaakt die de ideale of vermoedelijke portretten voorstellen van de heiligen, heilige paussen en bisschoppen, heilige heersers en kerkelijke leraren. Boven het altaar bevindt zich een nis die door een verguld hekwerk afgesloten is waarin de rijkse krooninsignes en relikwieën zijn bewaard. Het gewelf beeldt een sterrenhemel uit met de maan, de zon en de vijf toen bekende planeten. Opmerking: De Heilige Kruiskapel is open – u moet wel van te voren een afspraak maken